PostHeaderIcon Leväluhta

Kävin pääsiäisen aikoihin mielenkiintoisessa paikassa, Leväluhdan suohaudalla.  Wikipedia kertoo:

Leväluhdasta on arkeologisissa kaivauksissa löydetty merovingiaikana, noin vuosina 600–650 suohon haudatut alle sadan vainajan jäännökset, pronssikattila ja koruja. Aiemmin uskottiin, että ihmiset olivat jopa aikalaisikseen poikkeuksellisen lyhytkasvuisia, miehet keskimäärin 158 cm ja naiset 147 cm. Viimeisin tutkimus (Markku Niskanen, Oulun yliopisto) on kuitenkin osoittanut että kaikki aikuiset leväluhtalaiset saattavat olla naisia ja että heidän keskimääräinen ruumiinkokonsa ei poikkea merkittävästi muista samanaikaisista pohjoismaisista ihmisistä.

Lisää samasta osoitteesta.

Paikka oli vaatimaton, puuaidalla rajattu alue jonne pystytetyssä tolpassa oli lyhyt tiedotus alueesta. Suohaudalle pääsee ensin etsimällä syrjäisen parkkialueen yksityistalon vieressä ja seuraamalla polveilevaa metsäpolkua.

levaluhdan-aitaus

Etsin netistä lisätietoa aiheesta ja löytyihän sitä, kaikki sivut vain pyörittelivät samaa suppeahkoa materiaalia. Intouduimme käymään paikalla Pohjalaisen artikkelin luettuamme, joudun linkittämään Ilkka-lehteen koska se näytti olevan helpommin saatavilla.  Markku Niskasen tutkimus on kyllä luettavissa ymmärtääkseni jokaisen yliopiston käsikirjastossa, täytyy yrittää käydä hakemassa lisätietoa kun aika antaa myöten.

levaluhdan-taulu1

6 Responses to “Leväluhta”

 • Haaveilija says:

  Voi hurja…!

  Aikamoinen ajatusvirta iski luettuani kyltin tekstin…

 • admin says:

  Haaveilija, tuolla paikalla mielikuvitus saa kyllä todella siivet!

 • Kirlah says:

  Täällähän on kirjoitus entisestä kotipitäjästäni. Tuttu paikka tuo Leväluhta.

 • admin says:

  Kirlah, minulle paikka oli tuntematon ja olikin mukava lukea siitä ensin ja käydä vielä paikan päällä. Historia on aina ollut ykkösenä kiinnostuksenkohteitteni listalla mutta tämä paikka on jäänyt minulta täysin huomaamatta.

 • helimarja says:

  Orismala on tuttu paikka, mutta leväluhdassa en ole käynyt. Muistan kuulleeni jo lapsena aikuisten pohtivan leväluhdan salaisuutta ja esittävän asiasta lapsen mieltä karmivia arvailuja.

 • admin says:

  Helimarja, paikka on kovin vaatimaton mutta mieltä kiehtova.

Leave a Reply