Lataa Mobile Speakin suomenkielinen käyttöohje tästä (Word-asiakirja; viimeksi muokattu: 10.05.2008.
Kun olet lukenut käyttöohjeen kertaalleen läpi, lataa puhelinmalliasi vastaava ohjelman kokeiluversio Code Factoryn lataussivustosta. Suomenkielisinä syntetisaattorivaihtoehtoina ovat Mikropuhe (linkki "Finnish Mikropuhe") ja Acapela Finnish Matti.
Huom! Ladattavissa oleva Mobile Speakin versio on tällä hetkellä 3.x. Versio 3 sisältää aiemmin erillisenä ohjelmana asennetun Mobile Magnifier –lisäosan. Jos puhelimessasi on Mobile Speakin tai Mobile Magnifierin vanhempi versio, on vanhemman version ohjelmat (mahdollinen puhesyntetisaattori, Mobile Speak ja Mobile Magnifier) poistettava ennen uusimman version 3.x ohjelmien asennusta. Poistettuasi ohjelmat, käynnistä puhelin uudelleen.
Huom!
Huom! Tähti (*) korvaa nimessä mahdollisesti olevan lisätekstin. Asenna syntetisaattori, vaikka tarkoituksesi olisi käyttää vain suurennusta. Jos käytät pelkkää suurennusta. Puhetuki on kuitenkin oletuksena käytössä, joten Mobile Speakin asetuksista on syytä poistaa puhetuen käynnistys "Käynnistä Mobile Speak automaattisesti" käytöstä. Asetuksen löydät: Valikko > Mobile Speak > Mukauta Mobile Speakia > käyttämäsi profiili >Yleiset-välilehti (ks. lisätietoja Mobile Speakin käyttöohjeesta). Suurennuksen automaattisen käynnistyksen saat päälle vastaavasti Suurennus-välilehdeltä.
Symbian 9 –puhelimissa syntetisaattorin asentaminen ei ole välttämätöntä jos tarkoitus on käyttää pelkkää suurennusta (eikä sitä tarvitse asentaa ensimmäisenä, vaikka tarkoitus olisi käyttää puhetta), koska Mobile Speak osaa versiosta 3.32 lähtien käyttää puhelimen mukana tulevaa syntetisaattoria.
Katso tarvittaessa lisätietoja kohdasta Ohjelmien asentaminen.
Jos Mobile Speak tai Mobile Magnifier eivät löydä lisenssikoodia (sitä ei ole syötetty ko. puhelimeen, tai se on poistunut puhelimen muistista esim. puhelimen muistin alustuksen tai puhelimen ohjelmistopäivityksen vuoksi), ohjelmat toimivat kymmenen minuuttia kerrallaan, minkä jälkeen puhelin pitää käynnistää uudelleen. Saadaksesi 30 päivän ilmaisen kokeilulisenssin sinun on ilmoitettava meille puhelimesi malli ja ohjelmien sarjanumerot, jotka löytyvät kohdasta: Valikko > Mobile Speak > Mukauta Mobile Speak > Valinnat > Rekisteröi nyt > Mobile Speak tai Mobile Magnifier.
Huom! Suurennus ja puhe vaativat siis kumpikin oman lisenssikoodinsa, ja voit valita haluatko lisenssoida ne molemmat vai vain jomman kumman niistä.
Mobile Speak tukee versiosta 3.32 lähtien Nokian Symbian 9 –puhelimien mukana toimitettavan syntetisaattorin käyttöä.
Jos hankit Mobile Speakin täyslisenssin, saat puhelimen oman syntetisaattorin täyslisenssin ilmaiseksi!
Puhelimen mukana toimitettava syntetisaattori mahdollistaa puhelunaikaisen puhetuen (vaikket olisi valinnut syntetisaattoria nykyisessä profiilissa käytettäväksi syntetisaattoriksi). Jos syntetisaattori on valittu nykyisen profiilin käyttämäksi syntetisaattoriksi, voit myös kuulla soittoäänet selatessasi niitä puhelimen omien profiilien soittoäänivalinnassa.
Jos haluat käyttää puhelimen mukana tulevaa syntetisaattoria muulloinkin kuin puhelunaikaisessa puhetuessa, päivitä Mobile Speak versioon 3.82 (versiosta 3.8 lähtien Nokian syntetisaattori lisensoituu automaattisesti samaksi lisenssiksi kuin varsinaiseksi Mobile Speakin syntetisaattoriksi valitsemasi puheääni – siis joko 30 päivän tai täyslisenssiks)i.
Jos Nokian syntetisaattori näkyy nimellä Nokia HQ, voit ladata sille lisäkielipaketteja ja –ääniä Nokian sivuilta.
Huom. Perussyntetisaattorin (Nokia TTS) nopeutta ja korkeutta ei voi säätää. Nokia HQ:n osalta nämä säädöt tehdään puhelimen oman puhesovelluksen säädöillä.
Huom! Suosittelemme asentamaan kaikki ohjelmat aina muistikortille. Näin puhelimen keskusmuisti jää ohjelmien suoritusaikaiseen käyttöön ja sinne tallennettaville tiedoille. Samoin, jos ohjelman käytössä ilmenee ongelmia, muistikortin saa puhelimesta pois, jolloin ohjelma ei käynnisty. Jos ohjelma sen sijaan on puhelimen keskusmuistissa, voit joutua tilanteeseen, jossa ainoa ratkaisu on puhelimen keskusmuistin alustaminen, josta seuraa kaikkien siellä olevien tietojen menettäminen. Muista kuitenkin, että myös muistikortti on tallennusväline, joka sekin voi vikaantua. Varmuuskopioi siksi säännöllisesti sekä puhelimen keskusmuistissa olevat tärkeät tiedot (esim. osoitekirja tallennetaan keskusmuistiin ainakin osassa Nokian malleja) ja muistikortin sisältö muualle.
Hanki siis puhelimeesi muistikortti, jos kyseinen malli vain tukee muistikortin käyttöä. Voit hankkia muistikortin joko meiltä tai muualta.
Kun olet ladannut .zip-muotoisen ohjelmapaketin, pura se tietokoneella haluamaasi kansioon (esim. C:\MSPEAK).
Valitettavasti toistaiseksi Mobile Speakin asennusohjelmassa ei ole puhetukea tai suurennusta. Voit kiertää ongelman käyttämällä asennukseen AutoSIS-ohjelmaa.
Asennus tapahtuu siten, että ohjelmat (.SIS- tai .SISX-tiedostot) siirretään yksitellen tietokoneelta matkapuhelimeen joko infrapuna–, Bluetooth– tai kaapeliyhteyden kautta ja aloitetaan asennus. Kun asennuksessa kysytään, minne ohjelma asennetaan, valitaan muistikortti. Seuraavaa .SIS-tai .SISX-tiedostoa ei saa siirtää puhelimeen, ennen kuin edellinen .SIS-tai .SISX-tiedosto on asennettu ja poistettu puhelimen saapuneet-kansiosta. Katso tarvittaessa sovellusten asentaminen puhelimen käyttöohjeista .
Ohjelmat voidaan siirtää puhelimeen myös puhelimen mukana toimitetulla PC Suite– tai Data Suite –ohjelmistolla. Tällöinkin on varmistuttava siitä, että ohjelmat asennetaan muistikortille. Katso tarvittaessa ohjeita puhelimen mukana toimitetun Data/PC Suiten käyttöohjeista. Jos käytössäsi on muistikortinlukija, voit käyttää asennukseen myös AutoSIS-ohjelmaa.
Jos asennus päättyy sertifikaattivirheeseen, tarkista että:
Asennukseen voi käyttää myös Code Factoryn valmistamaa AutoSis-ohjelmaa, jolla voi asentaa Mobile Speak –paketissa tulevat ohjelmat suoraan muistikortille (huom. Nokia 3230:n kanssa on AutoSis-ohjelmaa käytettäessä ongelma, joka aiheuttaa sen, ettei värintunnistimen (Color Recognizer) asennus onnistu; asiasta on raportoitu valmistajalle), jos käytössäsi on muistikortin lukija tai puhelimen saa näkymään tietokoneelle levyasemana. Mikropuheen Symbian 9 –version asennus ei tällä hetkellä onnistu Autosis-ohjelmalla. Mikropuheen asennustiedostonn voi (kuten muutkin asennustiedostot) kopioida muistikortille ja käynnistää asennuksen puhelimen omasta tiedostonhallinta-sovelluksesta (menetelmä toimii ainakin osassa Nokian Symbian 9 –malleja).
AutoSIS-hjelma käyttöohjeineen (molemmat englanninkielisiä) on ladattavissa osoitteesta:
http://www.codefactorydownload.com/archive/.
Huom. Sinun on itse käynnistettävä AutoSIS-ohjelmalla muistikortille asennetut ohjelmat aina vähintään ensimmäisellä käynnistyskerralla.
Jos olet asentanut syntetisaattoriksi Mikropuheen, Valikkoon (vanhemmissa Symbianeissa päätasolle ja Symbian 9:ssä yleensä Omat– tai Asennukset–alivalikkoon) on ilmestynyt Mikropuheen asetustoiminnon käynnistävä MP Säädin –alkio.
Kun Mikropuhetta käytetään Mobile Speakin puhesyntetisaattorina, Mobile Speak säätää äänenvoimakkuutta, korkeutta ja nopeutta sekä määrittää käytettävän puheäänen, joten MP Säätimessä tehdyt muutokset eivät jää näiltä osin voimaan.
Mikropuheen oheistiedostot asentuvat asennuslevyn juureen hakemistoon mikropuhe. Tulkintatiedostot ja puheäänet ovat yhteensopivia uusimman Windows-version kanssa. Mikropuheen päivitykset ja Symbianin lisä-äänet löytyvät osoitteesta http://www.mikropuhe.com/mikropuhe.asp?sis=softa&sisb=paivitykset. Lisä-äänten pitäisi näkyä Mobile Speakin puheäänivaihtoehtoina viimeistään, kun olet käynnistänyt puhelimen uudelleen.
Tulkintatiedostoja voi muokata teksturilla tai Windows-tuotteella ja tallettaa takaisin mikropuhe-hakemistoon. Tulkintatiedostot mseimitaan.tul, msjotkin.tul ja mskaikki.tul ovat käytössä vastaavilla Mobile Speakin välimerkkitasoilla (ei, jotkin ja kaikki), jos tiedostot löytyvät. MP Säätimestä valittu tul-tiedosto on Mobile Speakin kanssa käytössä, jos ms-alkuinen tiedosto puuttuu (huom. ms-alkuiset tulkintatiedostot välimerkkitason vaihtoa varten ladataan vain Mikropuheen käynnistyessä).
MP Säätimen asetuksissa voit valita myös lisätulkintatiedoston. Lisätulkintatiedosto on vastaava kuin tulkintatiedosto, mutta lyhenteitä haetaan ensisijaisesti siitä, ja vasta jos lyhennettä ei löydy omasta lyhennelistasta, käytetään perustulkintalistaa. Tähän listaan kannattaa kerätä omia lyhenteitä, joita halutaan käyttää kaikkien tulkintalistojen yhteydessä. Oletuksena lisätulkintatiedostona käytetään tiedostoa mpluuri.tul. Jos et halua käyttää lisätulkintaa, valitse vaihtoehto Ei mitään.
Lisätietoja ja -ohjeita tulkinnasta löytyy osoitteesta http://www.mikropuhe.com/ohjeet/mp5sapi.htm#TULKINTA.
Audiokoko säätää puheen tuottamiseen käytettävän puskurin kokoa. Asetukseen kannattaa hakea pienin arvo, jolla puhe ei pätki. Sopiva arvo on puhelinkohtainen.
Sulkemisviive määrittää kuinka pitkään Mikropuhe pitää äänikanavaa auki puheen päätyttyä. Äänikanavan sulkeminen saattaa aiheuttaa kuuluvan napsahduksen. Asetukseen kannattaa valita pienin arvo, jolla napsunta ei häiritse.
Näytetaajuus on oletuksena 16 kHz. Puhetta varten paras säätö on 22,05 kHz tai jopa 44,1 kHz, jos puhelimen suorituskyky on riittävä (eli ääni ei pätki).
Mikropuhe kirjoittaa lisätietoja ongelmatilanteista asennushakemistoonsa tiedostoon mpserver.log.
Lataa Mobile Color Recognizern suomenkielinen käyttöohje tästä (Word-asiakirja; viimeksi muokattu: 10.05.2008).
Kun olet lukenut käyttöohjeen kertaalleen läpi, lataa ohjelman kokeiluversio Code Factoryn lataussivustosta
Color Recognizer on tarkoitettu käytettäväksi Mobile Speakin kanssa, joten asenna se ensin.
Jotta Color Recognizer toimisi, tarvitset 30 päivän ilmaisen kokeilulisenssin tai maksullisen täyslisenssin. Lisenssin saamiseksi sinun on ilmoitettava meille puhelimesi malli ja ohjelman sarjanumero, joka löytyy kohdasta: Valikko > Mobile Color Recognizer > Valinnat > Rekisteröi nyt.
Puhelimien ilmoituksissa, valikoissa yms. käytetään paljon erilaisia lyhenteitä. Mpluuri.tul-lisätulkintatiedostoa (Mikropuhe) ja userdict.txt käyttäjän sanastoa (Matti) voidaan käyttää lyhenteiden puhumiseen lyhentämättöminä.
Huom.Kopioi mpluuri.tul ja userdict.txt muistikortille vasta syntetisaattorin asennuksen jälkeen, muuten asennus saattaa korvata ne vanhemmilla versioilla.
Mikropuhe käyttää käyttäjän sanaston (userdict.txt) sijasta tulkintalistoja (.tul-tiedostot), joiden avulla lyhenteiden, välimerkkien yms. puhumista voidaan säädellä erittäin monipuolisesti. Tulkintatiedostoilla on sama rakenne kuin Windows-version tulkintatiedostoillakin, ja niitä voidaan muokata Windows-merkistön tunnistavalla tekstinkäsittelyohjelmalla (esim. WordPad tai NotePad) ja testata Mikropuhe 5.x Windows –versiolla. Huom! Jotta tulkintatiedostot toimisivat oikein, ne on aina tallennettava Windows-tekstinä. Mikropuheen Mobile Speak –version mukana toimitetaan tulkintatiedosto mpluuri.tul, jossa on joukko yhteensopivissa puhelimissa käytettyjä ilmoituksia. Mikropuhe käyttää mpluuri.tul-tiedostoa ns. lisätulkintatiedostona (ks. kappale Puheäänet ja tulkintatiedostot). mpluuri.tul-tiedoston löydät mikropuhekansiosta asennuslevyn päätasolta. Uusi tulkintatiedosto otetaan käyttöön, kun käyt vaihtamassa MPSäätimen lisätulkintatiedostoksi ei mitään ja sen jälkeen valitset uudelleen lisätulkintatiedostoksi mpluuri.tul. Jos lisätulkintatiedostona on mpluuri.tul, uusi lista otetaan automaattisesti käyttöön myös, kun puhelin (tai Mikropuhe) käynnistetään uudelleen.
Lataa mpluuri.tul-tulkintalistan uusin versio tästä (tekstitiedosto; viimeksi muokattu: 10.05.2008.
Ladattuasi käyttäjän sanaston uusimman version, muuta uuden käyttäjän sanaston nimeksi userdict.txt (huom. voit muuttaa myös nimeä samalla, kun olet latausvaiheessa tallentamassa sanastoa) ja kopioi se muistikortin pääkansioon, jolloin se korvaa siellä ennestään olevan sanaston. Uusi sanasto otetaan käyttöön, kun Mobile Speak käynnistyy seuraavan kerran uudelleen.
Lataa käyttäjän sanaston uusin versio tästä (tekstitiedosto; viimeksi muokattu: 10.05.2008.
Seuraavista vihjeistä saattaa olla sinulle hyötyä käyttäessäsi Mobile Speakia ja/tai Magnifieria (huom. Kaikista vihjeistä ei kuitenkaan välttämättä ole hyötyä kaikissa yhteensopivissa puhelinmalleissa; huom! käytät näitä vihjeitä täysin omalla vastuullasi):
Huom!! Varmuuskopiointi/varmuuskopion palauttaminen ei toimi Mobile Speakin osalta kunnolla Symbian 9 –puhelimissa, joten joudut todennäköisesti sekä asentamaan Mobile Speakin että syöttämään lisenssinumeron uudelleen varmuuskopion palauttamisen jälkeen. Myös muut ongelmat ovat aina mahdollisia!
Huom!! Laiteohjelmistoa päivitettäessä puhelimen muisti tyhjentyy aina, joten tietojen on oltava tallessa jossain muualla (esim. muistikortilla), jotta ne säilyisivät. Varminta on, että tiedot tallennetaan muistikortin lisäksi (tai kopioidaan muistikortilta) muuallekin (esim. tietokoneen kiintolevylle ja/tai CD-levylle). Yleensäkin kaikki tärkeät tiedot kannattaa säilyttää useana kopiona.
Varmuuskopion palauttaminen ei suinkaan ole ainoa tapa koettaa ratkaista sekoamisongelmia. Välillä auttaa pelkkä kerran tai useammin tehty puhelimen uudelleenkäynnistäminen, toisinaan taas tiettyjen sovellusten poisto ja/tai uudelleenasentaminen. Jos siis menetettävää on paljon, kannattanee kokeilla muita tapoja, jos taas varmuuskopio on varmasti ajantasainen, on puhelimen muistin sisällön palauttaminen varmuuskopiosta nopea ja toimiva tapa.
Huom! Palauttamalla varmuuskopion palautat puhelimen muistiin varmuuskopion tekohetken mukaiset tiedot.
Ainakin osassa Nokian puhelimia osoite- ja muistikirja tallennetaan puhelimen muistiin eikä tallennuspaikkaa voi muuttaa. Samoin teksti-, multimedia- ja sähköpostiviestit tallennetaan puhelimen muistiin, ellet ole määritellyt näitä viestejä tallentumaan muistikortille. Tämä tarkoittaa sitä, että uusimmat osoite- ja muistikirjamerkinnät (ja viestit ks. ed.) menetetään. Huom. Muistiin tallennettavia käyttäjän määrittelemiä tietoja voi olla muitakin. Siksi varmuuskopio kannattaakin ottaa säännöllisesti, kun puhelimessa kaikki toimii oikein. Näin minimoit mahdollisen tietojen menettämisen riskin. Jos puhelin on sekaisin ja tiedät, että sinulla on tärkeitä tietoja muistissa, joita ei ole muistikortilla, voit koettaa valita viestien tallennuspaikaksi muistikortin vielä ennen varmuuskopion palauttamista. Samoin voit koettaa kopioida osoitekirjan nimet muistikortille (tällöin kuitenkaan ainakaan osassa Nokian puhelimia ei kopioida soittajaryhmiä, joten kun palautat näin tehdyn osoitekirjan kopion, joudut määrittelemään soittajaryhmät uudelleen). Samoin kannattaa luonnollisesti yrittää kopioida kaikki muutkin itse tekemäsi/muuten ainutkertaiset tiedot talteen (lisätietoja saat puhelimesi käyttöohjeesta/myyjältä/valmistajalta).
Viimeksi muokattu: 22.07.2011.
© Burmanin Tietokone ja Koulutus OY/Burman's Computer and Education Ltd.
Kaikki oikeudet pidätetään/All rights reserved.